Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Ολλανδικό σχέδιο για προώθηση προσφύγων από ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από την Ολλανδία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο ηγέτης των συγκυβερνώντων Εργατικών Diederik Samsom, η Ολλανδία έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για την άμεση επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά απευθείας πίσω στην Τουρκία με πλοία. Ήδη ένα εξειδικευμένο επιτελείο επεξεργάζεται τις τελικές λεπτομέρειες.

Μάλιστα, όπως τόνισε την προηγούμενη χρονιά έχασαν τη ζωή τους 3.700 άνθρωποι και "πρέπει αυτό να το σταματήσουμε".
Όπως είπε ο εκπρόσωπος των Εργατικών, η Τουρκία είναι πρόθυμη να τους δεχτεί πίσω, αρκεί η Ε.Ε να δέχεται 150.000 έως 200.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο.
Η ολλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως η Ε.Ε θα συμφωνήσει στο σχέδιο και ότι τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων της επιστροφής μπορούν να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.Επομένως οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Ο Samsom είπε ακόμη ότι εφόσον υπάρξουν 10 χώρες της ΕΕ που θα δεχτούν τους πρόσφυγες, οι υπόλοιπες (που θα αρνηθούν) θα πρέπει να συμβάλουν στο κόστος. Τόνισε, μάλιστα, ότι έχει "εντατικές" συζητήσεις με την Γερμανία, την Αυστρία και την Σουηδία.
Σημειώνεται ότι η Ολλανδία έχει την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο και έχει θέσει το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου