Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ελλάδα και 4 ακόμη χώρες για τα κλεμμένα διαβατήρια

Δημοσίευμα του Politico ισχυρίζεται πως οι αμερικανικές αρχές έχουν στείλει τελεσίγραφο σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ώστε να βελτιώσουν σοβαρά "κενά" στο σύστημα ασφαλείας τους, ειδάλλως θα αποβληθούν από το πρόγραμμα μη χρήσης βίζα στο οποίο συμμετέχουν, αναφορικά με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών τους που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στις χώρες βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο. Άλλωστε, όπως σημειώνει για το ίδιο θέμα το Politico, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Φαίνεται πως η απειλή κυρώσεων έρχεται ως απάντηση στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κλεμμένων ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές κάνουν λόγο για "επιδημία", αφού τα έγγραφα αυτά είναι πιο περιζήτητα από ποτέ με την αύξηση των αιτούντων άσυλο στη γηραιά ήπειρο. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η ραγδαία αύξηση απολεσθέντων και κλεμμένων διαβατηρίων στην Ευρώπη και παγκοσμίως:
America
Το Αμερικανικό υπουργείο ασφαλείας, εξέφρασε ανησυχίες την επομένη των επιθέσεων στο Παρίσι, σε ό, τι αφορά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο όσων ταξιδεύουν στην Αμερική, δίνοντας έτσι διορία ως την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρουν επιπλέον μέτρα.

Το πρόγραμμα των ΗΠΑ

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε υπηκόους των χωρών τους και συνολικά 38 εθνοτήτων, να ταξιδεύουν χωρίς την έκδοση βίζα στην Αμερική. Πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ταξιδιώτες το χρόνο, οι οποίοι έχουν έτσι τη δυνατότητα να εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια για διασκέδαση ή για επιχειρηματικές επαφές χωρίς την απαραίτητη έκδοση βίζα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια, Jeh Johnson, θα κληθεί την ερχόμενη εβδομάδα να δώσει το αποτέλεσμα της προόδου των χωρών αυτών στο ζήτημα. Το Politico υπογραμμίζει πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο για Ελλάδα και Ιταλία, προφανώς εφόσον είναι και οι χώρες με την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων και χώρες διέλευσης μεταναστών.

Έλληνας αξιωματούχος: 5-7% των ελληνικών διαβατηρίων εκδίδεται με πλαστά στοιχεία

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται σε αξιωματικό των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών, του οποίου διατηρείται η ανωνυμία, ο οποίος και αναφέρει πως ένα 5% με 7% των διαβατηρίων στην Ελλάδα παράγονται με πλαστά έγγραφα, είτε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, είτε πλαστό πιστοποιητικό γεννήσεως.
Στην Ιταλία, οι αρχές έχουν επιφορτιστεί με την έκδοση πορίσματος σχετικά με έρευνα που αφορά την κλοπή εκατοντάδων διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε ειδικό χώρο για πολτοποίηση και καταστροφή. Η αστυνομία μάλιστα συνειδητοποίησε τι συνέβη μήνες αργότερα, όταν τουρίστας επιχείρησε να χρησιμοποιήσει διαβατήριο με σειριακό αριθμό που υποτίθεται πως είχε καταστραφεί.
Δεν είναι όμως μόνο οι δύο χώρες το πρόβλημα. "Αρκετές χώρες, όπως η Σουηδία, προβλέπουν πως σε περίπτωση απώλειας ταξιδιωτικών εγγράφων μπορεί να γίνει αντικατάστασή τους ακόμη και τέσσερις με έξι φορές το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, θεωρώ πως υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 διπλά και τριπλά διαβατήρια εκεί έξω" σημειώνει ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πηγή: politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου