Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Διασώθηκαν 115 Σύροι πρόσφυγες ανοιχτά της Λάρνακας

Ολονύχτια επιχείριση διάσωσης 115 προσφύγων από τη Συρία στήθηκε ύστερα από πληροφορία ότι το σκάφος τους έπλεε ακυβέρνητο περίπου 40 ναυτικά μίλια νοτίως της Λάρνακας. Η επιχείριση ολοκληρώθηκε το πρωί, με τη μεταφορά όλων των προσφύγων στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου στήθηκε συνεργείο για την υποδοχή, την ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο. Ανάμεσα στους διασωθέντες περιλαμβάνονται γυναίκες, καθώς επίσης και 30 μικρά παιδιά και πέντε βρέφη.

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, χθες βράδυ, μέσω ασυρμάτου, λήφθηκε πληροφορία από εμπορικό πλοίο ότι το σκάφος με τους μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Όλες οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας κινητοποιήθηκαν και οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης με τη συμμετοχή ιπτάμενων και πλωτών μέσων του πολεμικού ναυτικού και της αστυνομίας, καθώς και άλλων σκαφών που έπλεαν στην περιοχή.
Ενημερώθηκε παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών και γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λάρνακας σύσκεψη των αρμοδίων φορέων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.
Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι πλήρωσαν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες δολάρια ο καθένας και είχαν προορισμό την Ευρώπη, όμως το πλοίο τους έμεινε ακυβέρνητο. Η αστυνομία ανακρίνει τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα ως ο καπετάνιος του πλοίου και οι διακινητές.
Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου Κοκκινοτριμιθιά κοντά στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ακολουθούνται όλες οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου